Concedii, libertati si altele

Intr-o duminica, lungita pe covor, asaltata de muste si flancata de pisici, ma gandesc la ce am citit despre SlowTravel, la toti cei ce sa grabesc in concedii si se introc la fel de grabiti la ritmul zilnic. Ma gandesc la cum ar fi sa nu mai acordam atata importanta celor 21 de zile magice si sa ne bucuram mai mult de ce avem in cele 365 de zile banale dar perfect in acord cu ceea ce ar trebui sa ne bucure. Timpul asa cum a fost el divizat de mai marii intelepti ai lumii in ani, zile, ore si restul diviziunilor mai mici sau mai mari devine foarte relativ pentru un locuitor al unui stat indepartat din Africa, sa zicem, care nu a vazut niciodata un ceas, care nu a semnat niciodata un contract de munca si care nu se va intreba niciodata daca a vizitat destule monumente in concediul de anul asta.

Acest post este o rasuflare impotriva celor care fug de colo colo bifand lucruri. A celor care uita ca lucrurile mici conteaza mai mult si ca poti la fel de bine povesti cu prietenii despre cum ai fugarit o furnica toata dupa-amiaza. Te vor asculta cu aceeasi placere cu care te-ar asculta povestind despre cum ai vizitat Palatul Dogilor pe fuga in cele doua ore petrecute la Venetia.

Nu ma intelegeti gresit – e frumos sa te plimbi, e bine sa ai concediu si e bine sa spui mai departe ce ai vazut din prea-plinul mintii si ochiului tau privitor de frumos. DAR, este la fel de frumos sa te bucuri de restul zilelor si sa le povestesti mustind de energie.

Libertatea de miscare si aia care ne lasa sa admiram lucruri mici si mari se afla in noi si nu sta in noi cei plecati in concediu, ci in noi pur si simplu. Ieri am umblat pe strazile Bucurestiului ca niste turisti care au aterizat pentru a doua sau a treia ora intr-un oras care i-a putut surprinde placut. Am vazut case mici. Am fumat pasiv o tigare pe banca la foisor. Am mancat un PEZ intr-un parc mic descoperit pe Pache si ne-am oprit sa luam peste de la alimentara.

Postul asta incearca sa spuna ca poti fi liber in foarte multe moduri. Ca lumea din jur, sau universul, sau spatiul si timpul in care ne miscam sunt relative si ca ne pot ingradi atat timp cat noi le permitem asta. Postul asta vine in urma discutie cu butters care a inteles multe lucruri si care stie ca nu tu traiesti in spatiu si timp, ci ca TU ESTI EL si toate celelalte si ca lumea din jur exista numai prin tine. Cu alte cuvinte, cand tu nu mai esti nu va mai fi nici ea. Vor fi in schimb lumile celorlati si celorlalti si celorlati.

In ultima instanta. Lumea ta din tine, prin tine e compusa si din cei, ai tai. Oamenii tai. Am mai scris eu despre Oameni.  Si asta conteaza. Si voi stiti.

Sa fiti veseli!

Advertisements

One thought on “Concedii, libertati si altele

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s